Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
buy generic cialis online no prescription
Kraj srhljivega imena: Corleone, zibel mafije
Kazalo
Kraj srhljivega imena: Corleone, zibel mafije
Stran 2
Stran 3
Stran 4
Stran 5
Stran 6
Vse strani
Na svetu obstajajo mistični kraji, ki se lahko pohvalijo s svojo zgodovino. Nekateri so ponosni na temačno preteklost in prebivalce, ob katerih okolico spreleti srh. Na Siciliji obstaja poleg Palerma še eno mesto, ki je bilo strah in trepet tega lepega otoka. Corleone! Kraj, od koder prihajajo vladarji podzemlja in kjer ni možno popravljati zmot. Kraj, kjer se napake plačajo z življenjem.

Včasih je bil Corleone malo večja vas, zdaj je že pravo mesto, ki leži pod hribom Rocca Busambra. Vasica je nastala v obdobju vladavine Sicenov in največji razvoj dosegla pod Romani, pod Rocco Busambro pa se je dogajalo marsikaj, kot se za svet pod skalovjem spodobi. Tam je bil pravi zverinjak.

Prva luč dostojanstva

Na območju Corleona in osrednje Sicilije je konec 19.stoletja živel veleposlanik baron Cammarata, ki je imel z vitezoma Bentivegno in Paternostrom kar pribljižno 22.000 hektarov zemljišč. Zanje so skrbeli Gabeloti, povezani v močno podeželsko organizacijo, ki so si nadeli ime fratuzzi. To je bila predhodnica mafije. Nadzorovali so politično, ekonomsko in socialno življenje v Corleonu in njegovi oklici. Vodil jih je capo Giuseppe Battaglia. Ob baronu in vitezih, ki so stanovali daleč v mestih, je živelo veliko malih kmetov z malo zemlje, ki so jih ustrahovali fratuzzi. Kmetje so se odločili. Prišel je čas, da se začnejo bojevati proti lakoti, revščini, krivicam. Kot gobe po dežju so nastajala združenja pod imenom Fascio. Vcorleonu jih je vodil Bernardino Verro.

Kmetje so zahtevali dve bistveni stvari: svobodo in zemljo. Verro je kmalu postal ljudski vodja, kar pa seveda ni bilo všeč lokalnim fratuzzijem, zato so ga povabili medse, kar je odklonil. Pobili so nekaj njegovih somišljenikov in poskušali odstraniti tudi njega, a se jim ni posrečilo. Pod pretvezo so ga zvabili v politiko, mu naprtili goljufijo in ga zaprli. Kmalu so ga spustili na prostost. Ljudje so mu še verjeli in ga izvolili za župana Corleona. Po treh letih je Verro dokazal svojo nedolžnost in izkazalo se je, da mu je vse podtaknila mafija. Zdaj se ga je mafija res odločila spraviti s poti in je to tudi storila. Ustrelili so ga 3. novembra 1915 in meščani so mu pozneje postavili bronasto skulpturo z napisom: "Kmetje iz Corleona se ga spominjajo kot prve luči skrbi in dostojanstva, ki jo je dal delavcem." 

Trinacria - simbol SicilijeKnjiga Korenine sicilijanskega labirinta