Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
buy generic cialis online no prescription
Pri mafiji na obisku
Kazalo
Pri mafiji na obisku
Stran 2
Stran 3
Stran 4
Stran 5
Stran 6
Vse strani
Obiskati najlepši in najbolj skrivnostni otok v Sredozemlju je zares enkratno doživetje. Otok, ki leži med Italijo in Afriko, ima izreden strateški položaj in v dolgi zgodovini mu je vladalo veliko narodov. To je seveda Sicilija.

Prvi prebivalci otoka so bili Elimi, nato Sicoli, Kartažani in za njimi številni drugi, kar je najbolj razvidno iz velikega števila kulturnih spomenikov in različne arhitekture: Sicilija je kot lepa ženska, težko jo osvojiš, vedno jo ljubiš, včasih težko razumeš in nikoli ne veš kdaj jo boš izgubil. Tako je bilo tudi z narodi, ki so jo osvajali.

"La fimmina e fidili all´ omu, quannu lu turcu si fa cristianu."

Ženska bo zvesta možu, ko bo Turek postal kristjan, pravi sicilijanski pregovor.

Otok, ki ga zaradi izrednih podnebnih razmer in rodovitnosti imenujejo tudi vrt Evrope, pozna odlično kuhinjo najrazličnejših testenin, ribjih specialitet, odličnih vin in seveda slaščic od cannolov, torte cassatte do odličnega sladoleda scursunela. Življenje na Siciliji so opisovali Luigi Pirandello, Leonardo Sciascia in nedavno na Long Islandu preminuli pisatelj Mario Puzo. Njegovo najbolj znano delo je Boter, zgodba o don Vitu Genoveseju, po njej pa je bil posnet odličen film, v katerem je glavno vlogo odigral Marlon Brando. Že Goethe je daljnega leta 1787 zapisal, da se na Siciliji najde ključ za vse.

Odpravil sem se v mesto, ki ga obdaja najlepši rtič na svetu, Monte Pelegrino, in v katerem živi okrog 750 tisoč prebivalcev.

Palermo je najbolj znan po nečem drugem kot po mafiji. Ob odhodu v mesto, polno nasprotij, vedno poslušam ista vprašanja. Ali se ne bojiš mafije?


 

Trinacria - simbol SicilijeKnjiga Korenine sicilijanskega labirinta